maandag 16 juni 2014

Twee vrouwenkruiden

Een waarschuwing vooraf: deze blog is dit keer toch echt voor vrouwen bedoeld.
Het gaat namelijk over twee kruiden die helpen bij vrouwenkwalen. En dit zijn voor mij:



Vrouwenmantel en Duizendblad



Vrouwenmantel is in Nederland in het wild zeer zeldzaam, maar komt in menige siertuin (of tuin bij huis) voor. Je herkent ‘m vooral aan de dauwdruppels die nog lang op het blad blijven liggen.
Vrouwenmantel staat op dit moment overal in bloei met geelgroene bloemetjes die samen een scherm vormen.


Duizenblad zie je juist wel veel in de natuur, zowel in bosgebieden als langs slootkanten, in parken en in weilanden.  Het blad is heel fijn gesneden en lijkt zo op een veer. Ook deze bloemen vormen een scherm, maar dan veel stugger en dichter op elkaar dan de vrouwenmantel. De bloemen zijn vaak wit, maar zijn er ook in lichtroze.


Beide kruiden kan je op dit moment goed verzamelen en bij beide pluk je de hele stengel. Deze kan je vers gebruiken, maar ook in bundels ophangen en zo laten drogen voor later gebruik.
Ik vind thee zetten van kruiden de makkelijkste manier om hun werking te gebruiken. Ongeveer 10 minuten laten trekken in gekookt water, door een zeefje gieten en lekker opdrinken.

Vrouwenmantel was bij mij al bekend als middel tegen menstruatiepijn. Het helpt ook tegen overmatige menstruatie en overmatige afscheiding. Daarnaast kan je het gebruiken bij diarree of darmproblemen, bij een opgeblazen buik. Maar ook bij huidaandoeningen (dan als kompres of toevoegen aan het badwater), migraine en ontstekingen aan mond- en keelholte (spoelen en/of doorslikken van de thee).

Deze week ontdekte ik, toen ik aan het neuzen was in mijn kruidenboeken, dat ook duizendblad een kruid is dat goed te gebruiken is bij vrouwenkwalen. Ook dit kruid helpt bij menstruatiepijn, bij overmatige menstruatie, bij het uitblijven van de menstruatie, bij witte vloed en vaginisme.
Verder kan je duizendblad gebruiken bij spataderen, koude ledematen en een zwakke bloedsomloop. Door de looistoffen in dit kruid werkt het bloedstelpend en wondhelend. Hiervoor kan je wat blad in je mond fijn kauwen en op de wond leggen.
Ook is het te gebruiken bij een vette en/of onzuivere huid, door de thee te gebruiken als tonic of het kruid toe te voegen aan een stoombadje.

En al deze werkzame bestanddelen vind je dus gewoon buiten. In je tuin of in de natuur.

Let wel op: Je mag niet zomaar overal plukken en pluk niet waar auto’s langskomen. Dan zit de plant namelijk vol met gifstoffen uit de uitlaatgassen.

Gebruiken jullie wel eens kruiden? Waar haal je ze vandaan en waar gebruik je ze voor?

Groetjes, Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten