maandag 23 december 2013

De tijd van het licht

Er zijn verschillende feesten die rond deze tijd gevierd worden en daar heb ik me voor deze blog in verdiept. Niet te diep, maar gewoon wat informatie over de verschillende feesten die in het teken staan van licht. Want dat is toch wel het centrale thema.


Kerstmis
Kerstmis is een Christelijke feest, dat wordt gevierd op 25 en 26 december. Ik verwacht dat de meesten wel weten dat Christenen dan vieren dat ongeveer 2000 jaar geleden Jezus werd geboren. Jezus was geen gewone baby, maar was gestuurd door God om vrede en liefde aan alle mensen te schenken. Hij werd geboren in een stal en in veel huizen verschijnt dan ook, behalve een kerstboom, een kerststalletje. Ook worden er vaak kaarsjes gebrand, omdat we de liefde en vrede die Jezus bracht ook wel het licht noemen. En kaarsjes brengen licht. En natuurlijk ook gezelligheid.
Maar Kerstmis lijkt bij een ander feest vandaan te komen, namelijk Yule.

Yule
Yule is een heidens feest en wordt gevierd op 21 december. Men viert dan de terugkeer van het licht van de zon. Dit is namelijk de kortste dag van het jaar en vanaf dat moment zullen de dagen langzaam weer lengen. Vroege volkeren merkten dit al op en smeekten de natuurkrachten om de dagen weer te gaan lengen en de nachten korter te maken. Nog steeds zijn er mensen die vuren of kaarsen aansteken om het licht welkom te heten.
Yule is het overblijfsel van oude gewoonten om het einde van de winter te bespoedigen zodat de lente weer gauw zou komen om in al haar overvloedigheid voor voedsel te zorgen.

De Germanen vierden van origine het terugkeren van het licht van 25 december tot 6 januari. Omdat in het begin van de jaartelling niet duidelijk was wanneer Jezus nu precies geboren is én veel mensen het Yule-feest vierden, is de geboortedag op 25 december vastgesteld en de dag dat hij gedoopt is op 6 januari. Later is, bij een kalenderhervorming, de kortste dag vastgesteld op 21 december in plaats van op 25 december. De kerkleiders vonden het namelijk niet kunnen dat het Christelijke Kerstfeest en het heidense Yule op dezelfde dag gevierd werden.

Chanoeka
Een ander feest waar het licht centraal staat, is Chanoeka. Dit feest duurt 8 dagen en begint op de 25ste dag van de joodse maand Kislev. Chanoeka valt ieder jaar anders en dit jaar is het van 27 november tot 7 december. Vaak valt het ook later in december en het kan dus samen vallen met het Kerst- of Yulefeest.
Maar wat wordt er nu gevierd tijdens dit Joodse feest?
Tijdens de Syrische overheersing, die duurde van 199 – 165 v.Chr., verbood de koning van Syrië alles wat niet paste in de Griekse cultuur. Hierdoor mochten Joden voor hen belangrijke handelingen en vieringen niet uitvoeren. In 165 v.Chr. werden de Syriërs verslagen door een Joodse priesterfamilie en de tempel in Jeruzalem kon opnieuw worden ingewijd. Om de menora (de zevenarmige tempelkandelaar) te ontsteken, was koosjere olijfolie nodig. Er was echter slechts één kruikje beschikbaar en daar zou de menora maar één dag op kunnen branden. Het maken van nieuwe koosjere olijfolie duurde acht dagen en het wonder gebeurde dat de menora acht dagen bleef branden.
Als herinnering aan dit wonder wordt zowel thuis als in de synagoge acht dagen lang een volgend lichtje van de chanoekia (een negenarmige kandelaar) aangestoken.

Voor mij is deze tijd een tijd voor rust en genieten van de stilte. De natuur is in ruste en de kleuren buiten zijn vaak verstild. Buiten een wandeling maken is heerlijk (als het droog is en nog fijner als de zon schijnt!), maar het is ook heerlijk om binnen te zijn. Zowel binnen in huis, lekker lezend of fröbelend, als binnen in mezelf. Zodat de rust en het overzicht van de natuur ook in mijzelf door kan dringen.
Langzaam zal de natuur weer gaan ontwaken. Het duurt nog even voordat dit echt zichtbaar wordt, maar de belofte alleen al laat mij de winter doorkomen.

Geniet van deze tijd!
Liefs, Esther


Bronnen:
-          www.hoedoe.nl
-          www.kunst-en-cultuur/infonu.nl
-          Heksen bestaan! Hekserij, van hobby tot levensweg, Melkor
-          Wicca handboek, gids voor de individuele beoefenaar, Scott Cunningham

Geen opmerkingen:

Een reactie posten