maandag 16 december 2013

De spiraal der stenen


Door een vriendinnengroep kwam ik op het idee om met behulp van een stenenspiraal terug te kijken naar het afgelopen jaar. Een leuk idee voor Oudejaarsavond.

Hoe werkt het?
Je neemt dertien stenen en gaat rustig aan tafel zitten. Met deze stenen ga je een spiraalvorm leggen, van buiten naar binnen. Dit doe je steen voor steen. Bij iedere steen kijk je rustig naar de steen, je voelt eventueel hoe zwaar hij is en bedenkt welke herinnering je hebt aan het afgelopen jaar. Dit kunnen uiteraard verdrietige herinneringen zijn of het terugdenken aan een moeilijke periode. Maar het kan ook een heel leuke, gezellige, grappige gebeurtenis zijn geweest. Het maakt niet uit wat er in je opkomt. Dat wat als eerste naar boven komt, is goed.

Het is leuk om deze herinneringen voor jezelf op te schrijven.
Dit doe je dus bij iedere steen, tenminste bij de eerste twaalf stenen.

De middelste steen is een soort rustmoment, om tot bezinning te komen. Bij deze steen (het is leuk om hier net even een andere steen voor te pakken – een grotere, mooiere en/of een edelsteen) bedenk je wat je van je ervaringen hebt geleerd en wat je van deze leermomenten mee zou willen nemen naar het komende jaar. Behalve vooruit kijken is het ook een moment om even stil te staan bij het voorbije jaar en misschien bewust een bepaalde periode af te sluiten.

Vervolgens kan je ook weer één voor één de stenenspiraal naar buiten volgen en hierbij doelen formuleren voor het komende jaar. Nu zijn twaalf doelen best wel veel, tenminste als je grootse doelen opstelt. Houd het haalbaar; kleine doelen zijn ook leuk, misschien nog wel leuker.
 
Ikzelf heb de spiraal twee keer gelegd. Eén keer alleen en – omdat ik het mij zo waardevol leek – nog een keer met het hele gezin. Beide keren vond ik het heerlijk om te doen.
De eerste keer was ik – uiteraard – bezig met mijn eigen herinneringen en ik vond het fijn om even terug te kijken. Het voelde als een pas op de plaats om daarna weer verder te gaan. En verder gaan begon met het maken van nieuwe doelen.
De dag erna hebben we met het hele gezin aan tafel gezeten. Het was zo goed dat we om de beurt uit konden spreken wat voor ons opvallend, bijzonder was in het afgelopen jaar. Goed om uit te spreken, maar ook goed om dit van elkaar te horen.
Het opstellen van doelen hebben we dit keer niet gedaan. Soms moet je niet te veel willen; de spanningsboog van kinderen is beperkt. Wie weet doen we dit volgend jaar wel.
Want één ding is zeker: dit is iets dat we graag als traditie in ere willen houden!

(Wij hebben de spiraal gelegd rondom Halloween/Samhain/Allerzielen/Heksennieuwjaar of hoe je het wilt noemen. Omdat we het fijn vinden om in de tijd dat we meer binnen zijn ook zelf even naar binnen – in onszelf - te treden. Maar natuurlijk kun je het ook op Oudejaarsavond doen.
Als gezin hebben wij dertien stenen gebruikt, waardoor we twee stenen per persoon hadden en toen nog een paar over, voor “extra” herinneringen. Je kan er ook voor kiezen om meer stenen – of voorwerpen – te gebruiken.)

Groetjes, Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten