maandag 11 november 2013

Sint Maarten

Vanavond is het Sint Maarten.
Voor degenen die het niet kennen: dit is een gebruik waarbij de kinderen na het avondeten – dus in het donker – met een lampion naar buiten gaan en bij iedere voordeur een Sint Maartenliedje zingen. Als beloning krijgen ze dan wat lekkers van degene die in dat huis woont. En dan op naar het volgende huis.
Dit is een gebruik dat vooral in Noord-Holland gevierd wordt en soms ook in enkele kleine gebieden elders in het land.


Maar waar komt deze viering vandaan?
11 November is de naamdag van de heilige Sint Martinus. Deze Martinus werd in 316 in Hongarije geboren en als 15-jarige werd hij soldaat in het Romeinse leger. Het meest bekende verhaal van Martinus is de dag dat hij aan het eind van de dag terugkwam bij de stadspoorten en daar een verkleumde bedelaar aantrof. Hij had geen geld of eten om te delen. Maar hij wilde de arme man toch helpen. Daarop scheurde hij zijn rode soldatenmantel door midden en gaf de helft aan de bedelaar.

Later werd 11 november de dag waarop de inmiddels heilig verklaarde Sint Maarten vereerd werd. De kinderen kregen die dag vrij en werden getrakteerd, bijvoorbeeld doordat er met lekkers gestrooid werd. Dit gebruik is langzaamaan verdwenen – de kinderen mogen vandaag gewoon naar school. Nu gaan de kinderen dus langs de huizen om het lekkers op te halen.

Veel snoep, veel suiker
Sint Maarten betekent over het algemeen veel snoep en dus suiker. Vooral de mini chocoladereepjes zijn gewild om uit te delen, maar ook ander snoepgoed met een overgroot bestanddeel aan suiker worden vaak gegeven.
En ja, nu mag Ayla dus sinds twee jaar geen suiker meer. Dat advies kregen wij een week voor Sint Maarten! En dan hadden we natuurlijk kunnen zeggen: ‘Doe maar wel mee, en dan gaan we daarna stoppen/minderen met suiker.’ Maar daarna komt Sinterklaas en dan Kerstmis. En zo zou er steeds weer een reden zijn om het vooruit te schuiven. Dat hebben we dus niet gedaan. We zijn er meteen voor gegaan en Bob en Rick doen enigszins mee.

De afgelopen twee jaar heb ik nog gewoon snoep uitgedeeld. Vorig jaar wel tegen mijn principes, maar soms loopt het zo. Maar dit jaar deel ik geen snoep uit. Ook geen mandarijntjes of mini-appeltjes (die ook nog wel eens uitgedeeld worden). Ik heb potloden en gummetjes gekocht. Onze kinderen vinden het een top-idee. Het is afwachten wat morgen de reacties zijn bij de andere kinderen.

Bron: http://www.beleven.org/feest/sint_maarten

Groetjes, Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten