maandag 24 maart 2014

Suiker en kinderen (deel 3)

Vorige keer schreef ik wat suiker met je lijf doet. Dat stuk heb ik zo geschreven dat kinderen het begrijpen. Deze week wil ik het hebben over zoetstoffen.

Hoe zit het nu met zoetstoffen?

In heel veel dingen die je kan eten zit suiker verwerkt. Nu zijn er inmiddels ook veel lightproducten te koop waar minder of zelfs geen suiker in zit. Een goede keus, denk je misschien. Helaas is dit niet zo goed als je zal denken. Hoe dat zit, zal ik proberen uit te leggen.

Vorige keer schreef ik dat je lichaam insuline maakt als je suiker eet. Deze insuline is nodig om je bloedsuikerspiegel weer op het normale niveau te brengen. Als je iets eet zonder suiker, maar met kunstmatige zoetstoffen, dan proeft je tong iets zoets. Je hersenen denken dan dat je suiker eet en geven je lijf opdracht om insuline aan te maken. Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel, waardoor je behoefte voelt om meer te eten. En dan het liefst iets met suiker.
Je ervaart dus dezelfde afwisseling van eten-insuline-eten-insuline, alleen heeft de insuline nu niets te doen.
Wat betekent dit dan voor je lijf?
Doordat je lijf zegt dat je meer moet eten en je hier waarschijnlijk naar luistert, kan je dik worden.
Doordat je teveel insuline hebt, gaat je lichaam suiker uit je bloedbaan halen en hier vet van maken. Dus nog een dik makende factor.
Verder zorgt de insuline ervoor dat je bloedsuikerspiegel daalt en dat heeft hetzelfde gevolg als bij het eten van suiker. Je gaat je suf en sloom voelen en je kan je minder goed concentreren.

Hiermee heb je dus al twee gevolgen (dik makend en je suf voelen) die hetzelfde zijn als bij het eten van suiker.

Daarnaast hebben ook zoetstoffen zo hun gevaren voor je gezondheid. Net als bij suiker zijn hier de meningen over verdeeld, maar er komen steeds meer onderzoeken die bewijzen dat zoetstoffen niet goed voor je zijn.
Aspartaam is een veel gebruikte kunstmatige zoetstof, maar ook een zoetstof die de meeste bijwerkingen heeft. Zoals hoofdpijn, diarree, buikpijn, niet kunnen slapen, hyperactief zijn, moeite met concentreren, slechter zien, slechter horen, pijnlijke gewrichten, chronische vermoeidheid, problemen met je tanden of tandvlees, depressie, lagere weerstand en nog heel veel meer.

Als ik moet kiezen tussen suiker of kunstmatige zoetstoffen, dan kies ik nog het liefste suiker. Dat is nog niet iets minder erg en slecht.

Volgende week gaat mijn blog over wat je dan nog wel kunt eten. Je snapt nu wel dat heel veel dingen die nu heel gewoon zijn om te eten niet zo goed zijn om te eten. Maar er zijn echt nog wel dingen die je wel mag. Dat wordt dus fijn uitproberen wat jij lekker vindt en zo ontdek je weer allemaal nieuwe smaken.

Groetjes, Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten