Zoals ik
vorige week al schreef wil ik voor Bob, Rick en Ayla duidelijk maken waarom het
goed is om geen suiker te eten, en dan doel ik op geraffineerde suiker. Omdat
ik denk dat deze informatie voor meer kinderen (of eigenlijk alle mensen)
interessant is, deel ik dit met jullie in deze blog. En dan uiteraard wel in
kindertaal, voor iedereen begrijpbaar.
Waarom is suiker slecht voor je?
Wat is suiker?
Suikers zijn
stofjes (koolhydraten) die zitten in groente en fruit en heel veel andere
dingen die wij eten. Deze koolhydraten zijn de brandstof voor ons lijf.
In fabrieken
halen ze de koolhydraten uit de groente en fruit (denk aan suikerbieten) en na
heel veel bewerken krijg je dan bijvoorbeeld kristalsuiker. Dit is de witte
suiker die de meeste mensen in het suikerpotje hebben.
Maar waarom is suiker dan slecht?
Dat is een
heel goede vraag. Niet alle suiker is slecht. De suiker die van nature al in
bijvoorbeeld groente en fruit zit en die je samen met die groente of fruit eet,
is goede suiker. Je lijf haalt uit deze suiker de energie om te bewegen, te
leren en te groeien. Maar om deze suiker te kunnen gebruiken heeft je lijf
vezels, vitaminen en mineralen nodig. Deze stofjes zitten samen met de suiker
in bijvoorbeeld je appel. Dat is door de natuur dus heel goed geregeld.
Wat is slechte suiker?
Bij suiker
zal je waarschijnlijk als eerste denken aan de suiker in het suikerpotje of
misschien aan snoep en koek, omdat je weet dat daar suiker in zit. In deze
suiker zitten niet meer die vezels, vitaminen en mineralen die je lijf nodig
heeft om de suiker te kunnen gebruiken.
Je lijf zal
vitaminen en mineralen uit je lichaam halen om toch de suiker te kunnen verwerken.
Terwijl je deze stoffen ook voor andere dingen nodig hebt.
Daarnaast
zorgen de vezels ervoor dat het suiker langzaam door je lichaam verwerkt wordt.
Zonder die vezels komt het suiker heel snel in je bloed. Dit noemen ze een hoge
bloedsuikerspiegel. Je lichaam vindt dit niet fijn en gaat een stofje aanmaken,
insuline. Goede oplossing denk je misschien. Maar als dit vaak gebeurt, maakt
je lijf te makkelijk insuline aan en daalt je bloedsuikerspiegel ook weer heel
snel. Hierdoor voel je je slap en futloos en heb je behoefte aan suikers. Je
hersenen denken namelijk dat dit helpt, maar eigenlijk zorg je er alleen maar
voor dat je insuline blijft aanmaken en suiker blijft eten.
Dus suiker
uit het suikerpotje en de suikers die de fabrikanten stoppen in snoep, koek en
ijs, maar ook in allerlei andere spullen als tomatenketchup en vleeswaren is
dus slechte suiker.
Deze slechte
suiker is gehaald uit de natuur, maar door de fabriek zijn alle nuttige stofjes
eruit gehaald. Dit noemen ze geraffineerd.
Waarom is geraffineerde suiker slecht voor
je?
Eerst zal ik
een aantal dingen opnoemen dat suiker met je lijf doet.
Net heb ik
al geschreven dat bij geraffineerde suiker je lijf vitaminen en mineralen uit
je lijf gebruikt om de suiker te kunnen verwerken. Hierdoor kan je een
vitaminetekort krijgen.
Door het
eten van suiker stijgt je bloedsuikerspiegel en maakt je lichaam insuline aan.
Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel weer heel snel en hierdoor voel je je moe
en futloos en kan je je moeilijk concentreren. Dit noemen we vaak een ‘dip’.
Door het op
en neer gaan van je bloedsuikerspiegel kan je te veel gaan snoepen, waardoor je
dikker wordt. Je lijf heeft namelijk niet de tijd om al dit eten te verwerken
en dan maakt je lichaam hier vet van.
Wat ik
hierboven heb geschreven geldt voor iedereen, maar daarnaast kan je ook andere
klachten krijgen als je (vaak) suiker eet. Iedereen reageert anders en dus
reageert ieder lijf ook anders op suiker. Deze klachten kun je dus krijgen door
suiker, maar het hoeft niet.
Een hele lijst,
waarin ik alleen de dingen heb gezet die voor jou als kind begrijpelijk en van
toepassing zijn:
Minder
weerstand, slechter kunnen zien, problemen met je maag en darmen,
auto-immuunziektes (dat zijn ziektes die ontstaan doordat je lichaam stofjes
uit zijn eigen lijf niet herkent en daardoor wil afbreken, bijvoorbeeld astma, artritis
(reuma) en MS), blindedarmontsteking, voedselallergie, eczeem, hoofdpijn,
moeilijker leren, depressie, duizeligheid, kan ADHD verergeren, epileptische
aanvallen.
Verder werkt
suiker verslavend en vergiftigend.
(Let op: er
zijn verschillende meningen of suiker dit echt met je lijf kan doen, maar ik
heb bij Ayla – mijn dochter - en mijzelf
gemerkt dat klachten minder zijn geworden door (bijna) geen suiker meer te
eten. Bovendien zijn de klachten uit deze lijst overgenomen uit een boek waarin
ook de onderzoeken genoemd worden om dit te kunnen beweren.)
Maar wat doe je nu je dit weet?
Ik vind het
belangrijk dat je snapt wat suiker met je lijf doet. Nu kan je zelf beter
kiezen wat je wel en niet wilt eten.
Als je
minder suiker wilt eten, weet ik uit eigen ervaring dat dit best moeilijk kan
zijn. In heel veel dingen zit suiker en juist in de dingen die veel kinderen
lekker vinden. Het is dus echt wel zoeken naar goede vervangers, want je wilt
tenslotte toch wat lekkers eten als je uit school komt.
Binnenkort
wil ik een stukje schrijven wat je allemaal kunt eten zonder dat er
geraffineerde suiker in zit. Ook zal ik nog iets schrijven hoe dat nu ziet met
kunstmatige zoetstoffen.
Groetjes,
Esther
Lijkt me erg lastig om kinderen hier bewust van te maken! Mooi 'over mij' stukje heb je trouwens hier links geschreven. Ik heb zelf ook fibromyalgie en leef ook zo gezond mogelijk :)
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te horen van je, Ise.
VerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
Verwijderen