maandag 2 december 2013

Yin Yang - wat betekent het eigenlijk?


Onze zoon Rick van tien jaar is een piekeraartje. Dat herken ik wel van mezelf.
Het vervelende is dat zijn negatieve gedachten zich uiten in hoofdpijn en buikklachten. En als je dan aan hem vraagt wat hem dwars zit, dan kan hij daar vaak echt geen zinnig antwoord op geven.
Door een ingeving van mijn man draagt Rick sinds de herfstvakantie een ketting met daaraan het Yin Yang teken. De gedachte van mijn man hierachter is dat alles in het leven, dus ook je gedachten, twee kanten heeft. Zolang dit in evenwicht is, is er niets aan de hand. Maar als het uit balans is – en meestal gebeurt dat als een persoon teveel naar de dingen kijkt die niet goed gaan of moeilijk zijn – dan voel je je niet goed.

Goed bedacht en ik stond achter het idee, dus daarom ben ik naar Alkmaar gefietst op zoek naar een hanger. En eerlijk is eerlijk: de hanger staat Rick goed en het lijkt hem te helpen.
Voor mij was het de aanleiding om meer te willen weten.
Waar komt het symbool vandaan en waar het staat het precies voor?

 

De oorsprong
Het Yin Yang symbool kent zijn oorsprong in China en het principe van dit symbool wordt voor het eerst genoemd in de I Tjing. Dit boek is ongeveer 1000 voor Christus geschreven door Fu Hsi en hierin vertelt hij over de verschillende niveaus en stadia van energie. Het idee hierachter is dat alles dat kan bestaan is ontstaan uit één universele bron van energie. Deze bron wordt Tao genoemd en is dus het begin van alles dat bestaat. Dus ook van het universum zelf, de sterren, de planeten, de aarde, de natuur, de mens, enzovoorts.
Die universele energie manifesteert zich op twee manieren: Yin en Yang. De ene is niet beter dan de ander. Ze zijn alleen tegengesteld aan elkaar. Alles dat bestaat omvat zowel Yin als Yang; niets is alleen maar Yin of alleen maar Yang. Yin en Yang kunnen ook niet verdwijnen of ontbreken. Het is de mens die er voor zorgt dat de balans verstoord raakt.

Ook in een ander boek over de Tao staat belangrijke informatie over Yin en Yang. Dit is de Tao Te Tjing, geschreven door Lao Tze. Dit boek vertelt dat Yin en Yang elkaar aanvullen, elkaar aantrekken, elkaar versterken en niet zonder elkaar kunnen bestaan. Juist door deze continue beweging en interactie ontstaat een natuurlijke stroom, zoals de wisseling van de seizoenen, de dag en de nacht. Niets is blijvend, alles is in ontwikkeling en in beweging.

De betekenis
De Tao zegt dus dat alles is ontstaan uit één universele bron van energie en dat deze energie, de chi, zich manifesteert op twee manieren, Yin en Yang. Dit geloof zie je terug in de overtuiging dat voor al onze ervaringen in het leven tegenstellingen bestaan, zoals donker en licht, koud en heet. Deze tegengestelde krachten (yin en yang) vullen elkaar aan en vullen elkaar op. Hierdoor ontstaat er een balans tussen de mens en de wereld rondom die mens. Wij zijn gezond als de krachten in balans zijn.
In het Yin Yang symbool houden wit en zwart elkaar in evenwicht. Beide helften zijn even groot, bovendien zit er een stukje Yin in Yang en een stukje Yang in Yin. Daarom is dit symbool ook het teken van balans, dat op de hele wereld wordt erkend. Het symbool is zo krachtig en de vormgeving zo duidelijk dat het hart de betekenis zonder verdere vragen begrijpt. (Hierbij dus de bevestiging van onze denkwijze voor het gebruik van het symbool bij Rick.)
 
Yin is een negatieve energie die toegeschreven wordt aan de aarde, de maan, duisternis, vochtigheid en vrouwelijke zaken. Yang is een positieve energie en wordt toegeschreven aan de hemel, de zon, daglicht, droogte en mannelijke zaken.
Negatief is iets wat wij, Westerse mensen, vaak bestempelen als slecht, niet goed, ‘negatief’. Maar negativiteit en positiviteit zijn gewoon twee kanten van dezelfde medaille. Het ene is niet minder dan de ander. En de ene krijgt pas betekenis door de ander. Zonder licht weet je niet wat donker is.

Er zijn nog veel meer associaties met Yin en Yang, welke ik heb verwerkt in onderstaande tabel:

Yin
Yang
Vrouwelijk 
Mannelijk
Zwart
Wit
Donker
Licht
Koud
Warmte
Haat
Liefde
Maan
Zon
Passief
Actief
Water
Vuur
Onder
Boven
Voelen
Zien
Intuïtie
Ratio
Doen
Denken
Dood
Leven
Stilstaan/rust           
Bewegen/actie
Negatief
Positief
Binnen
Buiten
Inademen
Uitademen
Zwaar
Licht
Sluiten
Openen
Ontvangen
Scheppen
Hard
Zacht
Aarde
Lucht/hemel
Noord
Zuid
Even
Oneven
Gebroken lijn
Doorlopende lijn
 

Onze ervaring
Rick heeft de eerste week zijn ketting trouw iedere dag gedragen. Alleen bij het douchen en de gym gaat hij af -  en bij de gym nog liever niet. Op een gegeven moment is hij na het douchen vergeten om de ketting om te doen en de dagen erna kwam het er niet van. Het is dus niet zo dat hij niet meer zonder wil of kan, want dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Maar na een paar dagen merkte ik wel dat hij weer wat bedrukter werd. Hij klaagde nergens over, maar het voelde aan alsof hij ieder ogenblik de handdoek in de ring kon gooien. Dus de volgende ochtend heb ik zijn ketting mee naar beneden genomen en bij het ontbijt – zonder er veel aandacht aan te geven – weer omgedaan.

Sindsdien heeft hij de ketting eigenlijk steeds om, alleen met douchen gaat hij af – en dan blijft hij nog wel eens een paar dagen in de badkamer liggen. Maar de ketting hoort nu al gewoon bij Rick; hij is stoer en gevoelig tegelijk.
 
Voor dit stuk heb ik diverse bronnen geraadpleegd:
-          www.relax-u.nl
-          www.reflextherapie.nl/yingyang.htm
-          www.encyclo.nl
-          www.menselijk-lichaam.com
-          www.tekensvanleven.nl
-          www.femna.nl

Groetjes, Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten