maandag 9 december 2013

Yin Yang - uitleg voor kinderen


Vorige week plaatste ik mijn blog over het Yin Yang symbool. Maar het lijkt mij voor kinderen ook interessant; in ieder geval voor die van mij. Daarom deze week dezelfde informatie, maar dan meer geschikt voor jeugdige lezers.

Rick is tien jaar en denkt veel over dingen na, soms zelfs zonder dat hij het door heeft. Hij denkt dan vooral aan spannende dingen die gebeurd zijn of nog gaan gebeuren of situaties die hij niet zo leuk vindt. Piekeren dus.
Het advies wat je waarschijnlijk van je ouders en ook op school krijgt is om naar een volwassene te gaan als je merkt dat je piekert. Maar Rick merkt het dus zelf niet dat hij dit doet. Ik, als moeder, merk het soms pas als hij weer vaak klaagt over buikpijn of hoofdpijn. Soms kan ik ook aan zijn gezicht zien dat hij niet lekker in zijn vel zit.
Ricks vader bedacht toen om een ketting aan Rick te geven met het Yin Yang symbool er aan. Deze hanger zou Rick dan helpen meer in balans te komen. Dus niet meer vooral de negatieve dingen te zien, maar ook van de leuke dingen kunnen genieten.
Een goed idee, maar waar komt dit symbool eigenlijk vandaan en wat betekent het?

 
De oorsprong
Het Yin Yang symbool komt uit China en de woorden Yin en Yang worden voor het eerst genoemd in een oud Chinees boek. Dit boek heet de I Tjing en is ongeveer 1000 jaar voor Christus geschreven.
Fu Hsi heet de schrijver van het boek en hij vertelt in het boek dat alles wat bestaat ontstaan is uit één bron van energie. Dit noemen ze de universele energie en het wordt ook wel Tao of Chi genoemd. Deze energie is dus het begin van alles. Alles om je heen (jijzelf, de natuur, de spullen om je heen, maar ook de sterren en de hele aarde) is ontstaan uit deze energie en deze universele energie zit ook ín alles om je heen.

Die Chi kan zich op twee manieren laten zien en die twee manieren noemen we Yin en Yang. Alles dat bestaat heeft dus de universele energie in zich en dit betekent dat alles dat bestaat zowel Yin als Yang in zich heeft. Niets is alleen maar Yin of alleen maar Yang.
Yin en Yang zijn elkaars tegenpool, maar ze vullen elkaar ook aan, ze helpen elkaar en kunnen niet zonder elkaar. Door deze samenwerking ontstaat er een natuurlijke stroom, zoals de wisseling van de seizoenen (lente, zomer, herfst, winter) en het afwisselen van dag en nacht.

De betekenis
Dus alles is ontstaan uit de universele energie en alles dat bestaat heeft Yin en Yang in zich. In de wereld om je heen zie je die tegenstellingen: donker en licht, koud en warm, onder en boven.
Normaal zijn Yin en Yang in evenwicht en hierdoor is er ook evenwicht in onszelf en de wereld om ons heen. Wij zijn ook gezond en voelen ons fijn als Yin en Yang in balans zijn.

In het Yin Yang symbool houden wit en zwart elkaar in evenwicht. Beide helften zijn even groot, bovendien zit er een stukje Yin in Yang en een stukje Yang in Yin. Daarom is dit symbool ook het teken van balans, dat op de hele wereld wordt erkend. Het symbool is zo krachtig en de vorm zo duidelijk dat het hart de betekenis zonder verdere vragen begrijpt.

Yin is een energie die als negatief wordt gezien en die ook hoort bij donker, nacht, kou en dat soort dingen. Yang is een positieve energie en hoort bij licht, dag en warmte. Kijk maar in de tabel hieronder.
Als we iets negatief noemen, denken we dat het slecht en dus niet goed is. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. De negatieve energie van Yin en de positieve energie van Yang zijn gewoon twee dingen die bij elkaar horen. De ene krijgt betekenis door de ander. Zonder licht weet je niet wat donker is. En als je het in de zomer warm hebt, ben je heel blij met een koude plons in het zwembad. Terwijl je in de winter juist blij bent als je je binnen kan opwarmen na het spelen in de koude sneeuw.

In de tabel hieronder staan nog veel meer dingen die je kan verdelen onder Yin en Yang.

Yin
Yang
Vrouwelijk 
Mannelijk
Zwart
Wit
Donker
Licht
Koud
Warmte
Haat
Liefde
Maan
Zon
Passief
Actief
Water
Vuur
Onder
Boven
Voelen
Zien
Intuïtie
Ratio
Doen
Denken
Dood
Leven
Stilstaan/rust           
Bewegen/actie
Negatief
Positief
Binnen
Buiten
Inademen
Uitademen
Zwaar
Licht
Sluiten
Openen
Ontvangen
Scheppen
Hard
Zacht
Aarde
Lucht/hemel
Noord
Zuid
Even
Oneven
Gebroken lijn
Doorlopende lijn

 

Rick en zijn ketting
Rick draagt zijn ketting graag. Alleen als hij gaat douchen, doet hij ‘m af. Hij vergeet ‘m dan wel eens weer om te doen. Maar als dit een paar dagen duurt dan merk ik dat hij ‘m mist.
De ketting past dan ook bij hem en hoort al echt bij hem. Rick is stoer, maar dus ook gevoelig en de ketting met het symbool ook. De ketting met het Yin Yang symbool is een goed idee geweest.

Voor dit stuk heb ik de volgende bronnen gebruikt:
-          www.relax-u.nl
-          www.reflextherapie.nl/yingyang.htm
-          www.encyclo.nl
-          www.menselijk-lichaam.com
-          www.tekensvanleven.nl
-          www.femna.nl

Groetjes, Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten