maandag 28 april 2014

Kruiden: longkruid

Deze week nog een keer een kruid, omdat deze (longkruid) nu volop in bloei staat. Ik vind het echt een heerlijk plantje die al vroeg bloeit in het voorjaar en daarmee zorgt voor het lentegevoel.

Longkruid (Pulmonaria officinalis)

Uiterlijk
Longkruid wordt ongeveer 30 cm hoog. De onderste bladeren zijn gesteeld, daarboven zitten ze rechtstreeks aan de opstaande stengel. De bladeren zijn eirond met opvallende witte vlekken. Zowel steel als bladeren zijn behaard. De bloemen (maart-mei) zijn trechtervormig, eerst rozerood, later (na de bevruchting) kleuren ze blauw. Deze vaste plant heeft dunne, kruipende wortelstokken.


Gebruikte delen
De bloeiende planten (zonder wortel) en jonge bladeren (maart-mei) en de bladrozetten die verschijnen nadat in juli de bloeistengel verwelkt en verdwijnt (juli-augustus).

Verwerking
Drogen in de open lucht en in de schaduw, de bladeren worden dan zwart.

Werkzame bestanddelen
Slijmstoffen, kiezelzuur, flavonoïden, looistoffen, saponine, calcium, allantoïne, vitamine C.

Toepassing
Longkruid heet niet voor niets longkruid; het helpt bij alle aandoeningen aan de luchtwegen. Zoals verkoudheid, heesheid, hoest, keelontsteking, longkwalen en zelfs tuberculose. Maar ook bij aandoeningen aan de urinewegen, het maag-darmkanaal, aambeien, wonden en huidonzuiverheden.

Gebruik
Zet thee van longkruid door 1 volle theelepel gedroogde bladeren te overgieten met 1 kopje gekookt water. Vijf minuten laten trekken en zoeten met honing. Drink sloksgewijs 2 kopjes per dag.
Longkruid dan je goed mengen met andere hoestkruiden.

Bijwerkingen en contra-indicaties
Geen bijwerkingen of contra-indicaties bekend.

In de keuken
Longkruid kan je ook als groente verwerken in soep of salade.

Waarvoor ik het gebruik
Ik gebruik het tot nu toe nog niet. Ik heb echter redelijk wat plantjes in de tuin staan en heb daarom nu een bosje te drogen hangen zodat ik het kan gaan gebruiken, met name bij verkoudheid en hoesten.

Volgende week weer een niet-kruiden-blog.
Tot dan. 
Groetjes, Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten