Op naar het volgende kruidje.
Deze week de Pinksterbloem die nu volop bloeit in de weilanden.
Pinksterbloem (Cardamine pratensis)
De pinksterbloem kan tot 60 cm hoog worden en heeft een holle ronde stengel. De plant is overblijvend door winterknoppen op of net onder de grond. De onderste stengelbladeren zijn ongesteeld en groeien in een rozet. De bloembladeren zijn lilaroze, vaak met violette aders. De bloeitijd is van april tot juli. De bloem groeit op grasland, in bossen, bermen, moerassen, aan waterkanten en komt
algemeen voor. Door de intensieve landbouw zien we de pinksterbloem echter
minder vaak dan vroeger.
Gebruikte delen
De
bovengrondse plant in de bloeitijd (april – juli).
Verwerking
Ik vind
alleen informatie over het gebruik van verse planten, dus plukken en meteen
gebruiken.
Werkzame bestanddelen
Mosterdolieglycosiden,
vitamine C, bitterstoffen.
Toepassing
Pinksterbloem
bevordert de spijsvertering, eetlust en de galproductie, het is bloedzuiverend,
het stimuleert de stofwisseling, is urineafdrijvend, wormafdrijvend en werkt
tegen scheurbuik en reumatische klachten.
Gebruik
Verse
planten (met bloemen en/of zaden) kan je gebruiken in een salade, in kwark,
kruidenboter of als voorjaarskuur.
Thee van de
pinksterbloem werkt bloedzuiverend. Je kan deze thee maken door 20 gram
gesneden bloeiende plant 5 minuten te laten koken in een halve liter water.
Laat dit nog 10 minuten trekken.
Waarvoor ik het gebruik
Ik gebruik
pinksterbloem nog niet. Het is voor mij een herinnering aan vele fietstochten
in mijn kindertijd langs weilanden vol lilaroze pinksterbloemen. Vorig jaar is
dit plantje aan komen waaien in onze achtertuin. Voor mij geen onkruid, maar
een tastbare herinnering.
Bijwerkingen en contra-indicaties
Geen
bijwerkingen en contra-indicaties bekend.
In de keuken
Goed te
gebruiken in salades, maar ook gekookt als groente of toegevoegd in soepen. Je
kan er pesto van maken (zie http://plazilla.com/page/4295039995/het-gebruik-en-recepten-van-de-pinksterbloem)
of gewoon op je boterham met kaas.
De smaak
heeft wat weg van waterkers, mild pittig tot scherp. Misschien toch maar eens proberen.
Groetjes, Esther
Geen opmerkingen:
Een reactie posten