maandag 26 november 2012

Suikervrije recepten voor Sinterklaas

Zoals inmiddels wel duidelijk geworden is in mijn blogs, bak ik veel zelf. Een beetje omdat ik het leuk vind om te doen, maar vooral omdat Ayla slecht reageert op suiker en het voor mijzelf (en natuurlijk eigenlijk voor iedereen) ook beter is om geen suiker te eten.
Nu zijn er suikervrije alternatieven te koop, bij de natuurwinkel met name, maar daar hangt meestal ook een prijskaartje aan.

Hierbij wil ik twee succesrecepten met jullie delen.

Suikervrije kruidnoten
Nodig:
- 75 g boter (ik gebruik vloeibare boter)
- 1 klein ei
- 275 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 dessertlepel kaneel of speculaaskruiden
- 90 g rietsuiker
- 4 el appelstroop

Zeef de bloem met de kaneel of speculaaskruiden, roer de suiker en de bakpoeder er door heen.
Voeg de boter toe en wrijf bloem en boter tussen je vingers tot het mengsel er uit ziet als broodkruim. (Ik roer met een eetlepel in plaats van mijn handen te gebruiken en dat gaat goed.)
Breek het ei in een maatbeker en klop het los met een vork. Doe de appelstroop erbij en blijf kloppen tot het goed gemengd is.
Meng het ei-appelstroopmengsel door het bloemmengsel totdat een gladde deegbal ontstaat.
Doe de deegbal in een plastic zak. Leg deze ca. 30 min. in de koelkast, je kunt het deeg daarna makkelijker verwerken. (Opm: Langer kan ook, bijvoorbeeld een hele dag, wanneer dat zo uitkomt. De smaak kan zo alleen maar beter in het deeg trekken.)
Verwarm de oven op 170⁰C.
Neem het deeg uit de koelkast en vorm er kruidnootjes van. Leg deze op een bakplaat met bakpapier.
Bak de kruidnootjes per plaat ca. 13 minuten.
Even laten afkoelen op een rooster en smullen maar.

Variatie waarbij zelfs de rietsuiker vervangen wordt:
Vervang de rietsuiker door 75 g honing en gebruik 5 el appelstroop i.p.v. de 4 el in het bovenstaande recept. Honing en appelstroop klop ik allebei los met het ei. Voeg daarnaast 50 g extra bloem aan het bloemmengsel toe, omdat het deeg vochtiger wordt.
Net even anders, maar ook lekker.


Suikervrije taaitaai
Nodig:
- 100 g honing
- 250 g bloem
- mespunt zout
- 2 tl speculaaskruiden
- 1 tl anijspoeder
- ½ tl bakpoeder
- volle el appelstroop

Verwarm de honing. Zeef de bloem en vermeng die met het zout, de kruiden, anijspoeder en het bakpoeder. Roer de warme honing, appelstroop en een paar eetlepels water door de bloem en kneed snel tot een stevig deeg. Wanneer het deeg te droog is, kan je nog wat water toevoegen.
Laat het deeg een uurtje in de koelkast opstijven. (Bij een ander recept moest het deeg een hele nacht opstijven, maar werd toen zo taai dat het bijna niet meer te verwerken was. Ik houd dus ongeveer een uur aan.)
Verwarm de oven voor op 200⁰C.
Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van 1 centimeter dik en snijd of steek er vormpjes uit. Leg de figuurtjes op een bakplaat met bakpapier.
Bak de taaifiguurtjes in ca. 15 minuten gaar. Laat ze op een rooster afkoelen.

Variatie: In plaats van figuurtjes kan je ook “propjes” maken, zodat je pepernoten (je weet wel, die taaibrokjes) krijgt. Bak ze dan wat minder lang.

Fijne Sinterklaastijd,
Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten