zondag 1 april 2012

Vleugels van de dageraad


Laatst weer een boek gelezen dat ik graag met jullie wil delen. Dit keer een boek dat ik echt niet weg kon leggen en dat er voor gezorgd heeft dat ik twee avonden echt veel te laat naar bed ging. Je bent dus gewaarschuwd.

Het is het boek ‘Vleugels van de dageraad’, geschreven door Cindy Woodsmall.
      Het boek gaat over een Amish-meisje dat kritisch kijkt naar de gemeenschap waarin ze opgroeit. Hanna staat voor de – gebruikelijke – keuze om zich te laten dopen en zich op te laten nemen in de streng gelovige gemeenschap. Dit verwacht ook iedereen van haar.
      Ze heeft echter ook een vriendschap met een jongen van buiten af, dat uitgroeit tot de hoop op een gezamenlijke toekomst.
      Juist op het moment dat ze denkt te weten waarvoor ze gaat kiezen, wordt ze verkracht. Iets wat in de Amish-gemeenschap ‘het onnoembare’ wordt genoemd. Haar ouders weten het, maar verzwijgen het voor iedereen en ook van Hanna wordt verwacht dat ze er niet meer over praat. Het zou immers haar kans op geluk, haar kans op überhaupt een toekomst in de weg staan. Sindsdien wordt er niet meer over gesproken.
      Hanna heeft uiteraard wel last van het gebeurde, wat tot allerlei misverstanden leidt in de gemeenschap, maar ook met de jongen van buitenaf.

Het boek nam mij mee in de gebruiken van de Amish. Er wordt geen oordeel over deze gemeenschap uitgesproken. Het is een manier van leven, waar veel mensen zich prettig bij voelen. Een enkeling, zoals Hanna, is echter kritisch. Door die kritische houding, de gebeurtenissen en de beschrijvingen is het voor mij een boek om – het liefst -  in één keer uit te lezen.

Veel leesplezier.
Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten