maandag 29 september 2014

Boek: 'Wijze mannen' van Susan Smit

Susan Smit schreef het boek ‘Wijze mannen’ in navolging op haar boek ‘Wijze vrouwen’ en heeft als ondertitel ‘wat we van mannen kunnen leren’.
Tja, wat kunnen we van mannen leren?
Ik ben eens nagegaan wat ik van de geïnterviewde mannen heb geleerd.

* Zonen in hun puberteit hebben een vader of ander mannelijk rolmodel nodig om te groeien van kind naar volwassene. (Ton van der Kroon)

* Blijf je ook als volwassene verwonderen om de wereld om je heen, zoek het avontuur en blijf leergierig. (Redmond O’Hanlon)

* Wees trouw aan jezelf, aan je eigen hart. Dit geeft je de ruimte om van jezelf te houden en daarmee stelt het je in staat onvoorwaardelijk van anderen te houden. (Arthur Japin)

* Als je emoties doorvoelt, transformeren ze vanzelf in een kwaliteit. Die kwaliteit kan je gebruiken om de problemen op te lossen waaruit de emoties zijn ontstaan.
Ongewenste emoties hebben een helende rol. Je moet ze dus niet wegdrukken of ontkennen, maar juist erkennen, desnoods uitvergroten. (Marinus Knoope)
(Hier wil ik nog wel wat meer over weten en ik heb dan ook twee boeken van hem op mijn wensenlijstje gezet.)
Marinus Knoope heeft trouwens een mooie levenshouding: Elke ochtend denkt hij: ‘Ik ben benieuwd wat ik vandaag allemaal zal meemaken.’ Wat dan weer past bij de wijze les van Redmond O’Hanlon.

* Geen mens is in wezen slecht. Het zijn de omstandigheden die kunnen maken dat iemand slechte dingen doet. (Max Moszkowicz)

* Volg je eigen hart, je eigen behoeftes, dat wat jij belangrijk vindt. Maak je los van de eisen en verwachtingen van de maatschappij. (Alain de Botton)

* Ga om met mensen die jou zien zitten en die jouw gedrevenheid delen.
De enige manier om te overleven is uniek zijn, maar wel een uniek zijn die bij jouw talenten en persoon past. (Joop van den Ende)

* ‘Liefde begint met liefdevol kijken naar jezelf’.
‘Ware liefde betekent de ander nemen zoals hij is met al zijn sterke en zwakke kanten.’ (Thich Nhat Hanh)

* Bij spiritualiteit draait het niet alleen om contact met het hogere (de hemel), maar ook – juist! – met de aarde. (Tijn Touber)

* ‘Je kunt niet denken én tegelijkertijd bewust zijn van je ademhaling. Bewust ademhalen zet je verstand stil. Je bent dan klaarwakker en heel alert.’ Dat is de kracht van meditatie en de kracht van zijn in het Nu. (Eckhart Tolle)


* ‘Waar we aan denken, waar we aandacht aan schenken, wordt groter en krachtiger.’
Dus niet denken aan wat je níet wilt, maar juist aandacht schenken aan wat je wél wilt. (Wayne Dyer)

* Magie heeft niets te maken met bijzondere krachten, maar juist met scheppingskracht, ook wel gedachtenkracht. (Paulo Coelho)

* ‘Een heer van stand zijn is een kwestie van innerlijke beschaving.’
‘Geluk bestaat in de kleine romantiek van het dagelijks leven.’ (Maarten Toonder)

* ‘Door het “wij tegen hen”-denken te beëindigen kun je een einde maken aan oorlog. Er is alleen “wij”, niet “zij”. Er is zelfs geen “ik”, er is alleen “wij”.’ We zijn allen verbonden en als we dit allemaal zouden voelen en erkennen, zou niemand meer een ander pijn doen. (Deepak Chopra)
Daarnaast beweert hij dat iedereen een eigen functie heeft, gebaseerd op onze talenten en verlangens, waarmee we het grotere geheel kunnen dienen.

* ‘Realiteit is meer dan de waarneembare materie van atomen en deeltjes.’ (Ervin László)


Door het boek per hoofdstuk nog eens door te nemen, heb ik er flink wat “wijze lessen” uit kunnen halen. Ik zie wel een overeenkomst tussen de lessen. Het heeft te maken met het bewust leven dat ik nastreef. Met jezelf niet verloochenen, je eigen kracht ontdekken, van jezelf houden. Als dit lukt, als je erkent dat JIJ er mag zijn, dan kan je er ook zijn voor de ander.

Liefs, EstherGeen opmerkingen:

Een reactie posten