Iedere week
bak ik zeker één keer, maar meestal twee keer, zelf brood.
Ik bak dan
twee of drie broden tegelijk. Want of je er nu één, twee of drie bakt, het gaat
(bijna) in dezelfde moeite en die oven moet toch aan. En daarna is de vriezer
weer een paar dagen gevuld met zelfgebakken brood.
Ingrediënten
voor twee broden:
- 1250 g meel (bijv. 50% wit meel en 50% volkoren meel)
- 2 tl. gedroogde gist (of anders, zie hieronder*)
- 2 tl. zout
- 800 – 900 ml lauwwarm water
Bij een
eerste rijstijd van 1 uur: 2 tl. gist per brood.
Bij een
eerste rijstijd van 5 tot 8 uur: 1 tl. gist per brood.
Bij een
eerste rijstijd van een hele nacht (10 tot 14 uur): ½ tl. gist per brood.
Mijn
voorkeur gaat steeds meer uit naar lange rijstijden, omdat het voor het deeg
fijner is om langer te rijzen, het brood dan makkelijker verteerbaar is en ik
minder precies op de klok hoef te letten.
Je mengt de
droge bestanddelen goed door elkaar, zodat de gist en het zout goed verdeeld
zijn.
De
hoeveelheid water is altijd iets anders; wit meel heeft bijvoorbeeld minder
water nodig dan volkorenmeel en ook de atmosfeer op dat moment is van invloed.
Door ervaring zal je steeds beter aanvoelen wanneer het deeg goed is.
Voor de twee
broden giet je eerst ongeveer 750 ml water bij het meel. Dan kan het mengen
beginnen. En ja, je krijgt vieze handen!
Wanneer al
het water opgenomen is en het grootste deel van het meel deeg is geworden, zal
je merken dat er – vooral onderin de kom – nog droog meel is. Hier giet je weer
wat water bij.
Weer kneden,
waarschijnlijk weer een beetje water erbij, weer kneden. Totdat je een mooi
deeg hebt dat wat veerkracht heeft.
(Is het te
nat geworden, dan doe je er wat meel bij.)
Kies je voor
de rijstijd van 1 uur, dan mag je het deeg 10 minuten lang goed kneden. Of 10
tot 15 minuten laten rusten en dan kort kneden (de lucht doet dan het werk).
Voor mij is dit laatste een goede methode in verband met mijn zere handen.
Kies je voor
de langere rijstijden, dan hoeft verder kneden helemaal niet. Voor mij ideaal!
De kom dek
je af met een theedoek, zodat het deeg kan rijzen.
Ik zet de
kom altijd in de onverwarmde oven zodat er geen invloed van tocht is. Niets is
frustrerend als ongerezen, massieve broden.
Geloof mij, ik spreek uit ervaring.
Na de
rijstijd pak je twee broodvormen. Cakevormen kunnen desnoods ook, of je kan het
brood op de bakplaat bakken. Ook kun je kiezen om kleine bolletjes te maken.
De
broodvormen vet je in en als je het brood bakt op de bakplaat bedek je deze met
bakpapier.
Het
aanrecht/werkblad bestrooi ik altijd dun met meel, tegen het plakken.
Haal de kom
met deeg uit de oven en verwarm de oven voor op 50⁰C.
Met hulp van de pannenlikker maak je de kom leeg boven het aanrecht. Je verdeelt het deeg in twee gelijke stukken. Van ieder deel maak je – niet te veel kneden, anders kneed je alle lucht eruit – een rol en leg deze in de vorm.
Eventueel kan je de bovenkant van het brood licht vochtig maken en het brood bestrooien met zaadjes, zonnebloempitten of havermout.
Zet de
broden terug in de oven en zet de oven meteen uit.
Nu laat je
de broden ongeveer 45 minuten rijzen.
Afhankelijk
van de voorverwarmtijd van jouw oven haal je de broden vóór de 45 minuten
rijstijd uit de oven.
Je verwarmt
de oven voor op 220⁰C.
Wanneer de
oven op temperatuur is, bak je de broden eerst 10 minuten op deze temperatuur. Na
die 10 minuten stel je temperatuur van de oven naar beneden bij tot 180⁰C en
laat de broden nog een half uur in de oven staan.
Na afloop
van de baktijd (controle: even kloppen op het brood, het brood moet hol
klinken) het brood zonder de vorm op een rooster laten afkoelen.
En dan: eet
smakelijk!
Natuurlijk zijn
er allerlei variaties mogelijk door het gebruik van ander meel of andere
verhoudingen van het meel, het toevoegen van zaden, pitten, noten, kruiden of
wat je verder lekker lijkt.
Als je
kleine bolletjes bakt, ga dan uit van een totale oventijd van 25 tot 30
minuten.
Bakken jullie wel eens zelf brood?
Of ben je van plan dit recept uit te
proberen?
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.
Groetjes,
Esther
Geen opmerkingen:
Een reactie posten